tisdag 28 mars 2017

Ett år med Omega Healthcare Investors

Rubriken är en gnutta missvisande för jag har ägt Omega Healthcare Investors betydligt längre än ett år men det var ungefär ett år sedan jag skrev någonting som ens nästan reflekterade över bolagets förträfflighet och nu när vår rapportsäsong är över för denna gång kan jag känna att det finns en gnutta tid över för att reflektera över ett av de trevligare inslagen i min portfölj.





Då hade bolaget ungefär 900 fastigheter inriktade mot hälsosektorn där sjukhem och andra typer av stödanläggningar, främst för äldre, är den främsta pelaren i portföljen. Man hyr ut enligt en modell där hyresgästen tar över alla kostnader för fastigheten vilket gör att man förskjuter en hel del av riskerna på bolagets kunder och man har en väldigt diversifierad fastighetsportfölj där man vid utgången av 2016 rapporterade ett innehav av straxt över tusen fastigheter och/eller fastighetsliknande investeringar, i 42 amerikanska stater samt Storbritannien. Bolagets kunder är 81 stycken till antalet där den största kunder står för 10 % av totala omsättningen. Inte en oansenlig andel men fortfarande rimligt när man betänker att de 10 största kunderna tillsammans utgör 55% av omsättningen. På det viset ser man att sårbarheten är begränsad även om den helt klart finns där men vilket bolag saknar risker?

Kursen

Det var presentationen av bolaget. Nu är det dags att titta på det senaste året.


Kursgrafen ser ju inte så väldans inspirerande ut men en stor anledning till detta är att bolagets kunder jobbar inom hälsoindustrin och båda presidentkandidaterna har på olika sätt varit kritiska till hälsovårdskostnader på olika sätt och Trump är inte förtjust i bidrag. Marknaden är således osäker på om Trumps politik kommer påverka ersättningssystemet vilket är kärnan i hyresgästernas intäktsström och skulle detta system förändras till det sämre kan det komma att påverka OHI i nästa led. Det är en av de främsta anledningarna till att kursen är under press.

Kursen har varit under press längre än så och innan Trump var det skandaler i hälsosektorn vilka påverkade en annan fastighets-REIT, HCP, negativt och drog ned hela sektorn. Detta betyder att kursen pendlat mellan 30-35 dollar under flera år och det är ju inte det man vill när man investerar pengar i ett bolag.

Siffror

Under 2016 har man klarat av investeringar på 1,5 miljarder dollar. Enligt Q4 rapporten (non.-GAAP) har man en skuld/EBITDA på 4,7 och en räntetäckningsgrad på 4,9 ggr. Det är i sammanhanget bra siffror jämfört med konkurrenterna och det är i linje med de senaste fem årens siffror trots en rejäl tillväxt.

Nu till det riktigt spännande då. Justerat kassaflöde från verksamheten hamnade 2016 på 3,41 dollar/aktie vilket är 10,9 % högre än 2015. Med denna tillväxt i ryggen har man höjt utdelningen med 5 cent under 2016, minst en cent per kvartal. Detta motsvarar 8,93 % i utdelningsökning vilket, allt annat lika, sänker utdelningsandelen och ger trygghet i framtiden.

VD Taylor Pickett berättade i senaste rapportpresentationen att guidningen gällande FFO för 2017 ligger i spannet 3,40-3,44 dollar/aktie vilket är en försiktig guidning och man brukar slå sin initiala guidning. I samma andetag berättade han att man under sex av de senaste sju åren levererat en tvåsiffrig ökning av FFO vilket får ses som riktigt, riktigt bra för ett fastighetsbolag av den kalibern.

Avkastning

Jag brukar numer köpa runt 30 dollar och om man exempelvis köpte första gången den 28/1-16 för 31,55 dollar fick vara med på kvartalsutdelningen och fick 57 cent per aktie i utdelning. Då stod dollarn i 8,51 kr vilket också måste tas med i beräkningen.

Om man valt att sälja ett år senare dvs 27/1-17 (28/1-17 var en lördag) sålde man aktierna för 31,85 dollar/st till en dollarkurs på 8,85 kr och man hade totalt fått fem utdelningar motsvarande 3,57 dollar. Totalt pratar vi alltså om en kursutveckling på 30 cent eller 0,95 %, valutaeffekten är ytterligare 4 % och utdelningen står för 11,32 % (här har jag varit lat och inte räknat på valutaeffekten) vilket totalt ger 16,27 %.

Låt oss för ett ögonblick bortse från valutaeffekten och titta på det här. Bolaget har höjt utdelningen varje kvartal i 18 kvartal i rad. Under 2016 ökade utdelningen med drygt 7 % och det fortsätter hela tiden. Dessutom skall man vara medveten om att direktavkastningen pendlar runt 8 % vilket är riktigt högt men med en utdelningsandel på runt 70-80 % är det en hållbar utdelning.

Bortser man från valutaeffekten har man alltså fått 12,27 % i totalavkastning (om man inte återinvesterade utdelningen) och kursen har alltså stått nästan stilla.

Summering

Inga aktieinvesteringar är riskfria och att investera i ett fastighetsbolag som får sina intäkter från amerikans åldringsvård är kanske ännu mindre riskfritt men en utdelningsmaskin som OHI är svår att stå emot.

Dollarn är dyr just nu men jag äger företaget på riktigt lång sikt och min grundtanke är att demografin stämmer. Vi blir äldre och äldre varför tjänsterna, och då även fastigheterna kommer uppleva en ökande efterfrågan. OHI är i sammanhanget ett ganska litet bolag med sina 6,2 miljarder dollar i marknadsvärde att jämföra med exempelvis bloggfavoriten Realty Income Corp med sina 15,6 miljarder dollar i marknadsvärde så det finns gott om tillväxtmöjligheter kvar.

Priset är också ganska tillfredsställande. Man betalar under 10 gånger FFO vilket är ett bra sätt att prissätta REITS. Genomsnittligt de senaste 10 åren har priset legat runt 12,5 ggr FFO och 9,25 ggr/FFO vilket priset är idag, är bland de lägsta i klassen hälso-REITS. Tillsammans med en av de högsta direktavkastningarna och en av de mest ihärdiga utdelningsökningarna i kategorin är det kanske ett sjunkande skepp eller en riktig juvel.

Om det är ett sjunkande skepp har det varit det i många år varför jag istället väljer att tro att det är en undervärderad juvel med stor chans för uppvärdering.


Bildkälla: omegahealthcare.com och avanza.se



8 kommentarer:

  1. Har själv OHI och tror på denna typ av bolag. Folk blir äldre och behöver någonstans att bo även då, enda risken kan ju vara korruption i bolaget eller att marknaden ändras med andra typer av mer fördelaktiga förvaltningsmodeller och att OHI saknar förmåga att anpassa sig (tänk Nokia). Dessa risker ser jag dock som minimala. Tankar själv på OHI med jämna mellanrum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man skall nog inte ta alltför lätt på riskerna. De har kapat utdelningen en gång. Titta på BRK och hur det bolaget mår tex även om just OHI inte verkar ha någon exponering mot dom. OHIs kunder verkar i en lågmarginalbransch som är känslig för politisk klåfingrighet. Hög yield innebär hög risk. Finns inga gratispengar därute. Att Trump inte fick igenom sitt framhafsade förslag var bra för OHI och andra i samma bransch som tex CCP.

      Radera
    2. Du har helt rätt i att riskerna inte skall negligeras Krösus Sork och med en värdering som den i OHI gör man rätt i att vara försiktig men man kan läsa exv Brad Thomas artikel på seekingalpha från januari som på ett bra sätt tar upp nuvarande risker och jämför med situationen på 90-talet när man var tvungen att sänka utdelningen.

      Då var förutsättningarna helt annorlunda och företaget var också ett helt annat.

      https://seekingalpha.com/article/4034443-truth-ever-found-simplicity

      Radera
  2. Omega, NorthWest, Realty Income eller Senior Housing. Vilken av dom eller kanske alla 4 för riskspridning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur du risksprider är nog till syvende och sist upp till dig men antingen kan man minska den specifika bolagsrisken genom att köpa fler bolag inom samma bransch och samma inriktning eller så kan man sprida genom att köpa inom samma bransch men med olika inriktning och sist men inte minst kan man köpa olika branscher och/eller olika geografiska områden.

      Det finns många sätt men bortsett från Realty income så är samtliga bolag du nämner inriktade på seniorer även om Northwest investerar i Kanada i huvudsak om jag förstår det rätt. Om jag hade diversifierat i fastighetsbranschen med de alternativ du listat hade jag valt en av de som handlar med sjukvårdsfastigheter och Realty. Att välja alla ger inte nödvändigtvis så mycket extra värde. Ett annat sätt att lösa riskspridningen på är att köpa en fond exv VNQ ETF.

      Radera
  3. Härligt inlägg!
    Roligt att läsa någon annan skriva om OHI också.
    Jag har inte sett så många som följer bolaget faktiskt.

    Jag har själv skrivit ett inlägg om OHI. Vilket finns på min blogg. Jag kikar bl.a på deras skulder och att dom även har möjlighet att utnyttja ca 1 miljard till vid läge :)

    Mvh
    Utdelningsspararn

    SvaraRadera
  4. Tack för ditt fina utlägg av OHI! Väldigt bra skrivit. Jag kör lite mer light variant men har tittat lite på första halvåret 2017.
    https://ekonomiklok.com/2017/08/06/aktie-omega-healthcare-investors-inc-ohi/

    mvh E-K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ohi tuggar på som det gjort nu ett bra tag. kul att du hittade hit

      Radera